Общи условия

  1. Настоящият документ съдържа Общи условия, съгласно които ИНГТРЕЙД ООД предоставя услуги на клиентите си посредством Интернет магазина WatchesBG.com. Тези условия обвързват всички страни които ползват сайта WatchesBG.com.  С натискане на бутона “Поръчвам”, клиентът се съгласява, изцяло приема и се задължава да спазва настоящите Общи условия.
  2. Идентифициране на клиента с цел възпроизвеждане на изявлението му, както за приемане на Общите условия, така и за направената поръчка, се извършва чрез съхранените в лог - файлове на сървъра на WatchesBG.com, IP адрес, имейл адрес, телефон на клиента, както и друга информация, предоставена от клиента за осъществяване и доставяне на поръчаната стока.
  3. Всички предлагани часовници в нашият online магазин са нови, от официалните вносители. Гарантираме, че те са 100 % оригинални и с гарантиран произход.
  4. След кликане на бутона "Поръчвам", клиентите се съгласяват да закупят стоките, намиращи се в секцията КОЛИЧКА. Това действие има правно обвързваща сила. Клиентът получава потвърждение на поръчката и с получаване на това потвърждение се счита, че договорът е сключен.
  5. ИНГТРЕЙД ООД си запазва правото да направи отказ от доставка на потвърдена поръчка в случай, че стоките не са достъпни. При липса на складова наличност от заявената стока, в рамките на 24 часа, оператор на сайта уведомява клиента за изчерпването й чрез изпращане на съобщение до посочения от клиента електронен адрес или на посочения телефонен номер. В случай, че е направен превод по сметката на ИНГТРЕЙД ООД, клиентът ще може да избира между възстановяване на сумата, отказ от поръчката или избор на друга стока от каталога.
  6. Съгласно ЗЗП, клиентът има право да върне поръчаната стока без да дължи каквито и да са обяснения в срок от 14 (четиринадесет) календарни дни. Стоката може да бъде върната САМО във вида, в който е изпратена от ИНГТРЕЙД ООД, заедно с придружаващите документи и етикети. Стоката не трябва да има следи от ползване. След като се убедим в състоянието и ненарушения търговски вид на върнатата стока, възстановяваме заплатената от клиента цена. Разноските в този случай са за сметка клиента. Възстановяването става по посочена от клиента банкова сметка или с "Пощенски превод" чрез Еконт. 
  7. Когато доставената стока не съответства на заявената от клиента стока или стоката е дефектна или неизправна, клиентът може да иска доставената му стока да бъде заменена със съответстваща в срок от 24 часа от получаването й. В този случай всички разходи са за сметка на ИНГТРЕЙД ООД.
  8. В случай, че клиентът е пожелал гравиране, надписване на стоката или индивидуална промяна на фабричният вид и/или окомплектоване, стоката не подлежи на връщане съгласно ЗЗП. В този случай стоката е с променен фабричен вид и е превърната в уникален предмет по указание на клиента и не може да бъде предложена на друг клиент.
  9.  Интернет платформа за решаване на потребителски спорове (ОРС) на Европейската комисия (ЕК) съгласно Регулация No 524/2013 на ЕС -https://webgate.ec.europa.eu/odr/mai...me.show&lng=BG